Compania A. de Herz

Controversatul dramaturg A. de Herz, în toamna anului 1929, a avut iniţiativa formării unei trupe artistice pentru a-şi pune în aplicaţie ideile sale despre teatru şi a evita conflictele interne din convulsiva lumea a scenei interbelice. Direcţia artistică a teatrului a fost asigurată de Sică Alexandrecu, un alt spirit inovator ai acelor ani, iar spectacolele au fost date în sala teatrului de pe Lipscani, apoi, din raţiuni financiare, teatrul şi-a mutat sediul în sala Volta din strada Buzeşti, dar fără a avea succesul preconizat. 
Existenţa acestei companii a fost efemeră, în primăvara anului 1930 destrămându-se, dar acest eşesc a oferit celor doi fondatori experienţa necesară pentru proiecte de anvergură, A. de Herz devenind directorul Teatrului Naţional din Craiova pentru o perioadă de cinci ani (1930-1935), iar Sică Alexandrescu dezvoltând trustul de trupe teatrale grupate în SCITA.

Trupa Companiei a cuprins actorii: Al. Ghibericon, Ion Morţun, Nora Piacentini, N. Stroe, Ştefan Glodariu, Lulu Nicolau, Consuela Dimitriu şi alţii.

Inaugurarea teatrului, le 8 noiembrie 1929, s-a produs cu spectacolul "Mărgeluș", o comedie semnată de inițiatorul companiei, A. de Herz. 


Niciun comentariu: