Teatrul "Maria Filotti"


În septembrie 1939 Maria Filotti şi regizorul Sică Alexandrescu pun bazele unui teatru cu sediul în inima Bucureştilor acelor timpuri - strada Sărindar - de aceea primeşte numele de Teatrul din Sărindar. Cei doi fondatori îl atrag şi pe Ion Iancovescu în parteneriat, dar după primul an stagional va rămâne doar Maria Filotti la conducerea teatrului. Pentru stagiunea 1944/45 se alătură la conducere Nicolae Kiriţescu, iar din stagiunea 1945/46 se formează asociaţia dramatică Maria Filotti-Marietta Deculescu-Elvira Godeanu-A. Pop-Marţian.

Inagurarea  teatrului a fost făcută pe 20 septembrie 1939 cu un spectacol-coupé ce cuprindea trei piese într-un act scrise de autori români: Istoria se repetă de Mircea Ştefănescu, Noaptea Sfântului Andrei de Val Mugur şi Dragodana de Ion Anestin.

În 1948 când se vor naţionaliza toate antreprizele particulare, va fi şi anul terminus al teatrului, care a mai reuşit să ofere două spectacole în toamna anului 1948, fiind ultimul teatru particular care a coborât cortina, ultima piesă fiind o comedie de Tudor Muşatescu, dar cu un titlu fatalist - A murit Bubi.
Membri trupei au fost dispersaţi în diverse teatre din ţară, iar actriţa fondatoare s-a reîntors pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.


Niciun comentariu: